Facebook

Szent László király olyan kiemelkedő személyisége a magyarság történelmének, akinek hősies lelkületét, a lovagiasságát, országépítő uralkodását sok évszázada csodáljuk. A hit bajnokaként máig karakteres példaképként áll a magyarság egésze és Közép-Európa népei előtt. Trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója ezért kiváló alkalmat teremt egy széles körű programsorozatot megvalósító tematikus év meghirdetésére 2017-ben, amelynek üzenete minél többekhez eljut.

A Szent László-év programsorozata Kárpát-medence szerte kiállításokkal, konferenciákkal, tanulmányi vetélkedőkkel, ifjúsági programokkal emlékezik a lovagkirályra.
Meggyőződésünk, hogy napjaink gyorsan változó és a hagyományos értékeket gyakran kétségbe vonó világában különösen fontos, hogy ismerjük gyökereinket, történelmünk dicső szereplőit. Hisszük, hogy Európa jövője nem képzelhető el a kereszténység nélkül és a jövő építéséhez elengedhetetlen múltunk ismerete.
 
Ennek a szellemiségnek a jegyében hirdette meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár 2017-re a Szent László-évet, amelynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
 
A Szent László-év programsorozatának megvalósítására a Pro Patria Egyesület kapott megbízást. A programokkal kapcsolatos tanácsadást és felügyeletet a Szent László-év Tanácsadó Testülete végzi, amelynek elnöke Gaal Gergely, tagjai: dr. Czibolya Gábor, a Nemzetpolitikai Államtitkárság referense, programvezető; Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke; Okos Márton, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke; Gergely-Papp Adrianna, a felvidéki Debrőd polgármestere; Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent László plébániatemplom plébánosa; Gondi Mátyás, a Pro Patria Egyesület elnöke.

.

Pro Patria Egyesület

Szent László-év 2017 Minden jog fenntartva.