Facebook

Megérkezett Hatvanba a Szent László kiállítás, mely keresztény királyunk szellemi hagyatékát és életének példaértékű üzeneteit tárja fel a látogatók előtt.Mindez a Hatvany Lajos Múzeumban tekinthető meg.

Kedd délután ünnepélyesen megnyitották a Hatvany Lajos Múzeumban a „Tiszta hittel, erős kézzel” – Szent László király a hit bajnoka, a haza hőse kiállítást, ahol a kereszténység értékeiről, a nemzeti egység fontosságáról és Szent László szellemi hagyatékáról kapnak közvetítést a látogatók. A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-év Tanácsadó Testület elnöke elmondta: az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Az életművében a nemzet fogalma is hangsúlyos volt, hiszen a Magyar Királyság az ő uralkodása alatt tudta megerősíteni pozícióját és szerepét a térségben. – Csaknem 100 helyszínen mutattuk be a kiállítást a Kárpát – medencében, illetve azon túl is, és mindenhol rendkívüli érdeklődést tapasztaltunk, a saját várakozásinkat is messze felülmúlta a közönség lelkesedése – közölte Gaal Gergely.

Az eseményen Horváth Richárd polgármester kiemelte: nekünk, magyaroknak a keresztény gyökerekhez kell visszanyúlnunk és meg kell keresnünk azokat a királyokat, uralkodókat, államfőket, akik a történelem során az országot egyesítették és a keresztény úton tartották.

Farkas László plébános is csatlakozott a gondolatmenethez, mely méltatta Szent László királyunk életművét. – A Szent László kultuszban az a példaértékű, hogy ő megtestesítette azt a lovagias virtust, ami a magyar ember vérében volt. Mindemellett mögötte felsorakozott egy egységes nép, mely a különbözőségekben is megtalálta a tiszteletre méltót, mégis hitelesen képviselte a saját határait – emelte ki a plébános.

László király az első olyan Árpád-házi uralkodó, aki összekapcsolja a közép-európai népeket, hiszen Lengyelországban született, Erdély védőszentje, a zágrábi püspökség alapítója és Nyitrán halt meg. Szent László e népek közösen tisztelt királya és az itt élő nemzetek összetartásának, együttműködésének szimbóluma. Az emlékév alkalmat adhat, hogy a térség államai a történelmi hagyományokra alapozva hatékony együttműködést alakítsanak ki egymással.

Forrás: http://hatvanihirlap.hu/1szent-istvan-munkassagat-idezik-meg-hatvany-lajos-muzeumban/

.

Pro Patria Egyesület

Szent László-év 2017 Minden jog fenntartva.